reede, 12. veebruar 2016

Kevade kuulutaja.

Eile, st neljapäeva hommikul 6.30 ajas mind üles Mustamäe tuiksoonel, Tammsaare-Sõpruse ristmiku lähedal, üks musträstas oma hääleka vilistamisega. Mõtlesin veel, et ilmselt on imeilus ilm, mis veel võib talvel ühe linnukese laulma ajada, aga ei, tibutas vihmakest ja vaevane 2 või 3 kraadi sooja. 8.30 paiku hakkasin bussipeale sättima, tüüp ikka kuuseotsas ja ajab oma joru nii, et Mustamäe kajab. Üks mees seisis puu all ja vaatas-kuulas ka nagu mingit ilmutust. 17.30 paiku kui töölt koju jõudsin, istus tüüp sama koha peal ja ikka vilistas. 00.30 asutasin end magama ja mida ma kuulen - linnulaulu. Väljas sadas paksu lörtsi, kujutasin ette, kuidas mustal linnul juba paks valge lumemüts peas, kuid laulusoov nii suur, et ei suuda lõpetada. Huvitav, et kevade lähenemine võib isegi linnu peast pisut segi ajada, kuid siiski nii vahva, nii vahva!
pildistanud Arne Ader
Pilt on võetud Tähekesest, pildistanud Arne Ader
Musträsta laul on üks ilusamaid linnulaule. See koosneb flöödihäälsetest kurvapoolsetest vilistustest, mida lind aeglaselt ja mõtlikult ette kannab. Tavaliselt istub laulja liikumatult kõrge puu ladvas, vahel laulab ka lennul ühelt puult teisele. Laul on kõige kõlavam hommikul, algab 40-75 minutit enne päikesetõusu, õhtul aga lakkab 40-55 minutit pärast päikese loojumist. Lauluperiood kestab aprillist kuni juuli keskpaigani.
Kutsehüüd on peenike venitatud "sii" ja ka lühike "tak-tak". Hoiatushüüd on lõikav kile "tikstikstik...." või "kiikiikii...". (Miksike)

Tegin ka osa oma tubastest külvidest, peamiselt dubleerisin sügiskülve, millede tärkamisse ma eriti ei usu. Kui muidugi kõik peaksid tärkama on jama majas. Aga eks me näe, ütles pime ja nii edasi.
Kella ühe paiku hakkab meil (tööl) üks sünnipäev, saab jälle Prisma kartuli- ja peedisalatit ning veinikest. Reedeks sobib päris hästi!





4 kommentaari:

  1. Aga õues ongi nii kevadine, et laula või ise ka :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta
    2. Kevadine on jah!
      Kõik teevad oma aedades ringkäike ja hindavad kahjusid ja muud. Mul pole aimugi, kes või mis mu "käkikesel" elus veel on. Hirmsasti tahaks teada. Äkki on sead midagi kokku keeranud või jumal teab mis. Pikk maa ainult selle pärast kohale minna, maja terve talv kütmata ka olnud. Silma Alma jutu järgi on lund meil väga vähe olnud, mis on teadagi halb.
      (olin sunnitud vastuse kustutama, sünnipäev ikkagi)

      Kustuta
  2. Oh, nii tore kevaduudis! Ma ennustan küll, et sügiskülvid tärkavad rõemsalt ja küllap kevadkülvid takkapihta :)
    Kahjusid veel vara hinnata, eelmine talv ju eriti ei jauranud, kuigi sinna mahtus ka lumeta külma üksjagu. Küll kevad kuivatab.

    VastaKustuta