kolmapäev, 4. mai 2016

Ma käisin Muhus!

Laupäeva päevaks jõudsime kohale ja pühapäeva õhtul tulime tagasi. Mis ma nägin? Tänavune kevad on kanakoolme päralt, terve aed, kaasa-arvatud peenrad, on temaga kaetud. Päris tüütu tüüp. Metstulp on ka üks tüütus. Kui ta lõpuks õitsema hakkab on täitsa ok. Ja minu "käkike" ....., selline tunne jäi, et keegi hea inimene külvas lahke käega sinna mingit lauku ja kuldtähte. Õuduste kolle! No kätte neid sibulaga ei saa. Taimi oli ka väheks jäänud, loodan, et äkki mõni veel ilmutab ennast. Õu oli silte täis, ei suutnud neile vastet leida.
Jänes, vana siga, oli minu Betula nana ära närinud ning pisikest punast sarapuud ka proovinud. Kui hommikul vana maja köögis istusime, pani keegi galoppi akna alt läbi. Mõtlesime, et mingi koer, aga ei, jänes, no nii umbes känguru suurune. Natukese aja pärast tuli teine ja hakkasid õues tiire tegema. Õudsuured ja koledad, eriliselt lolli välimusega. Kohalik rebane, keda ma ka nägin, võiks neile tuule alla teha, aga nad on vist rebasest suuremad, nii et....
Istutasin oma taimed maha, mõned olid ikka väga kehvad juba, kuid eks aeg näitab.
Mõni pilt sellest, mis praegu on.
Eelmise aasta omakasvatus - lõhikõis
Näritud

Kah omakasvatus

Peaks pisipriimula olema. Väga ilus, hakkas kaugelt silma.  
Tänaseks loomulikult täisõites



 Käisime Koguva sadamat vaatamas ja kadakate vahelt vaatas meile vastu midagi väga lahedat. Panen hea jutu ka.

Juhan Smuuli monument on Juhan Smuulile 1990. aastal Kadrioru parki püstitatud monument, mis alates 2006. aastast asub Muhus Koguva külas. Monumendi autorid on Tõnu Maarand ja arhitekt Rein Tomingas ning teostaja Ars-Monumentaal.
Kui 1980. aastate lõpus korraldati konkurss Kadrioru parki kujude saamiseks, siis Tõnu Maarandi esitatud töö pälvis tunnustust ning 1990. aastal paigutati monument Kadrioru parki.
Monument on valmistatud pronksist ja graniidist.
1995. aastal tunnistati J. Smuuli monument "Kultuuri- ja haridusministri 01.06.1995 määrus nr 19" põhjal kultuurimälestiseks.
Kadrioru pargis langes monument korduvalt vandalismi ohvriks. Pärast seda, kui monumenti üritati 1996. aastal ära varastada, viidi see Ars-Monumentaali laoruumi viieks aastaks varjule.
2000. aastal pöördus monumendi autor Tallinna muinsuskaitseametisse sooviga eksponeerida kunstiteost Muhumaal Juhan Smuuli sünnikohas. Läbirääkimised kuju saatuse osas jäid katki, sest Muhu vallavalitsus ei leidnud raha kuju parandamiseks - vargad olid monumendi küljest ära saaginud sõrmed ja kajakad.
19. aprillil 2006 esitas Muhu vallavalitsus Tallinna Kesklinna valitsusele avalduse, milles paluti Smuuli pronkskuju vallale üle anda ning lubati katta kõik monumendi taastamise, transpordi ja paigaldamisega seotud kulud. Muhu vallavalitsuse soovile reageeris Tallinn soosivalt.
15. mai 2006 rahvakoosolekul otsustasid muhulased, et Tallinna poolt Muhu saarele kingitav Juhan Smuuli monument paigaldatakse Koguva küla taha, vanast koolimajast mere poole, Kadakamäele.
Kuid J. Smuuli monumendi ümber puhkes tüli, kuna mai keskel 2006 otsustas Tallinna linnakujunduskomisjon abilinnapea Kalev Kallo eestvedamisel, et lubadusest hoolimata võiks Smuuli monument Muhu asemel kaunistada hoopis Smuuli teed Lasnamäe linnaosas: "Kui muhulased Smuuli tahavad, võivad nad endale oma Smuuli teha", sõnas Kallo. Taoline ootamatu otsus ärritas muhulasi. "Muhu ongi Smuuli teinud, ta on siin sündinud, Kallo tehku endale ise Smuul", ütles toonane Muhu vallavanem Tiit Peedu ja lisas, et "Me püstitame siis Smuuli asemel Kalev Kallo kipsist kuju ja paneme kajaka külge. Olen kindel, et selle heaks on kõik valla inimesed nõus annetama.". Tüli J. Smuuli monumendi ümber leidis kajastamist ka meedias. Postimehes ilmus selle kohta karikatuur.
Monumendi Lasnamäele paigutamise vastu oli lisaks Muhu vallale ka monumendi autor Tõnu Maarand: "Niikaua kui mina elan, Smuul Lasnamäele ei lähe" kinnitas ägestunud skulptor.
2006. aasta mai lõpus otsustas Tallinna linnavalitsus siiski müüa J. Smuuli monumendi Muhu vallale hinnaga üks kroon. Ametlik otsus võeti vastu 14. juunil 2006. 19. juuli 2006 avatigi Muhus Koguva Rannamäel pidulikult J. Smuuli monument. Monumendi avamisel osales ka toonane Tallinna linnapea Jüri Ratas.
Monument paikneb umbes sada meetrit merest eemal, keset kadakaid ja on vaatega mere poole.


Praami ootel. Vaade paremale
Vaade vasakule


3 kommentaari:

  1. Vahva. Seda kuju lugu polnud kuulnudki.

    VastaKustuta
  2. See oli väga hea lugu :) mina ka ei teadnud sellest midagi ja muideks, nii lolli nägu kui jooksval jänesel vist teist polegi :D

    VastaKustuta